Sektörün devleri tedarik krizinin üretimi sekteye uğrattığının altını çizerken yarı iletken çip üreticileri de artan taleplere karşılık veremiyor. İşte krizin detayları...
Korona virüsü hayatın her alanına etki ediyor.
Sosyal ve ekonomik etkilerin yanı sıra pandeminin teknolojik etkileri de bir süredir gündemde. Bu teknolojik etkilerin başını ise otomotiv sektörü çekmekte.
Teknoloji sektöründe artan talep sebebiyle otomobil üreticileri ihtiyaç duydukları yarı iletken çiplere yeteri kadar erişemiyor.
Her geçen gün büyüyen krizden pek çok marka etkilenirken bazı noktalarda üretim durma noktasına geldi.
Wall Street Journal’da yer alan habere göre Ford, bu hafta Detroit fabrikasında F-150 üretimini yalnızca sekiz saatlik tek vardiyaya indireceğini açıkladı.
Türkiye’de de üretim yapan Hyundai ise global çapta yaptığı açıklamada “Çiplerin endüstri üzerinde yaratabileceği potansiyel tedarik kesintisinin farkındayız. Durumu yakından takip ediyoruz ve istikrarlı üretimi sürdürmek için tedarikçi ortaklarımızla işbirliği yapıyoruz” dedi.
NEDİR BU YARI İLETKENLER?
Yarı iletkenler, üzerine yapılan mekanik işin etkisiyle iletken özelliği kazanabilen ancak normal şartlar altında yalıtkan olan maddelerdir. Bu özellik elektronik alanında yoğun olarak kullanılmalarını sağlamıştır.
Yarı iletkenler elektroniğin ana elemanları olan, diyotların, transistörlerin ve entegre devrelerin üretiminde kullanılmaktadır. Örneğin bilgisayarlarda anakart üzerinde yer alan ve anakartın beynini oluşturan entegre devreler olan yongaların üretiminde yarı iletkenlerin rolü büyüktür. Aynı şekilde işlemciler gibi çiplerin üretiminde de yarı iletkenler kullanılır.